Епархија Шабачка | ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ ХРАМА У ВЛАДИМИРЦИМА
441
post-template-default,single,single-post,postid-441,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ ХРАМА У ВЛАДИМИРЦИМА

ОСВЕЋЕЊЕ НОВОГ ХРАМА У ВЛАДИМИРЦИМА

На Петровдан, Њихова Преосвештенства Епископи шабачки Г. Лаврентије и ваљевски Г. Милутин осветили су новоподигнути храм у Владимирцима (Епархија шабачка), уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва двеју епархија и појање Црквеног хора „Хаџи Рувим“ из Ваљева, са диригентом Милицом Степановић-Бабамилкић и духовником протонамесником Бранком Чолићем. Градња нове богомоље, посвећене Светим апостолима Петру и Павлу, отпочела је 2002. године. Реализована је средствима Министарства вера Србије (данас, Управа за сарадњу са Црквама и верским заједницама) и прилозима верног народа. Овом приликом, Владика Лаврентије доделио је Орден Светог Владике Николаја великим добротворима Милици Стојић и Момчилу Миљковцу, као и неколико Архијерејских похвала осталим приложницима. Радост верног народа поделили су и представници Општине Владимирци и др Томислав Бранковић, помоћник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама.
Храм Светих апостола Петра и Павла подигнут је у порти поред старе цркве, за чију адекватну обнову није било могућности. Верни народ (око 500 домаћинстава) вароши и села Владимирци, Бобова и дела Крнула, сабран око пароха протојереја-ставрофора Рајка Чолића, од почетка свесрдно је подржавао ово богоугодно дело. За сам почетак, речи благодарја упућују Епископу ваљевском Г. Милутину, који је тада као архијерејски намесник посаво-тамнавски и архијерејски заменик Епископа шабачко-ваљевског Г. Лаврентија уложио нарочити труд за добијање грађевинских дозвола. Данас, управо њему нарочита је радост да са архијерејем братске Шабачке епархије Г. Лаврентијем, одслужи чин освећења храма у Владимирцима, те умножи љубав која спаја верни народ доскора једне епархије. У празничној проповеди, Владика Милутин указао је на значај литургијског сабирања и живота у Цркви јер управо Света Литургија је предукус Царства небеског, коме сви тежимо током земаљског живота.
– Најтајанственија и најчудеснија установа на свету је Црква Христова. Она на свих пет континената проповеда Реч Божју преко две хиљаде година. Стара је, а опет вечно млада. У њој Господ говори, Он јој је поставио темељ и Он је глава Цркве… Разне државе и народи постојали су кроз историју и нестали, а Црква је опстала. Колико је само крви убијених Хришћана текло Римским царством… Христос је са 12 апостола освојио свет. Дошао је у свет и за своје ученике није бирао синове безумног Ирода, већ просте рибаре који нису знали науке овог света, али су пред највећим научницима знали да говоре све тајне неба и земље. Међу Христовим ученицима били су и Свети апостоли Патар и Павле, које данас прослављамо. Нека је слава Господу што нам их је дао – поручио је у петровданском слову Епископ ваљевски Г. Милутин.
Свечаност у Владимирцима завршена је трпезом љубави, за којом су подигнуте здравице у част новог храма. Да се мноштво парохијана у њему крштава, причешћује и венчава на многаја љета.