Епархија Шабачка | Сабор ученика веронауке Епархије шабачке
553
post-template-default,single,single-post,postid-553,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,,qode_grid_1300,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Сабор ученика веронауке Епархије шабачке

Сабор ученика веронауке Епархије шабачке

У архијерејском намесништву мачванском је на дан светих равноапостолних просветитеља словенских Кирила и Методија уприличен и одржан Сабор ученика веронауке епархије шабачке у част светом владици Николају. Овај изузетни светитељ и заштитник епархије шабачке и васцелог српског рода, најсветлија је тачка мисионарске године епархије шабачке, јер је ова година и подстакнута троструким јубилејом из његовог живота који епархија шабачка свечано обележава, благословом Његовог Преосвештенства епископа шабачког, Господина Лаврентија.

Дан је почео литургијским сабрањем у седиштву архијерејског намесништва у Клењу, где је богомољачко братство прославило своју славу, свете Кирила и Методија. У присуству многобројних свештеника и ђакона, верујућег народа, деце и омладине, пререзан је славски колач и припремљена трпеза љубави. У исто време док је у Клењу празнични ручак још увек трајао, у Богатићу је на прелепом платоу испред основне школе у дану окупаном Сунцем отворена смотра ликовних, калиграфских и литерарних радова најмлађих ученика веронауке епархије шабачке. Ту су били изложени радови ученика из Шапца, Лознице, Љубовије, Крупња, Малог Зворника, Владимираца, Коцељеве, Богатића и других места епархије шабачка а укупан број пристиглих радова премашује бројку од 1500 појединачних дела. У исто време и на истом простору вероучитељи из Мачве су се дружили са својим ученицима огранизујући ликовне и музичке радионице, уз спремљено окрепљење и освежење.

У наставку Сабора у сали основне школе ,,Мика Митровић“ у Богатићу одржано је прво епархијско такмичење из веронауке за старије основце. Ово није прво овакво такмичење у Мачви, него јубиларно пето, али је ове године изашло ван оквира мачванског краја и укључило и позвало све основне школе са територије епархије шабачке да се придруже. Кроз мултимедијалне игре, тестове, ребусе и загонетке ученици су побрали многобројне аплаузе од присутних посматрача међу којима су били архијерејски намесник мачвански прота Ратко Полић са свештенством архијерејског намесништва мачванског, родитељи, њихови другови и локални медији. Најуспешнији су били ученици основних школа ,,Анта Богићевић“ из Лознице, ,,Мика Митровић“ из Богатића и ,,Николај Велимировић“ из Шапца.

Уследило је такмичење ученика средњих школа у беседништву које одржано у холу Мачванске средње школе. Шест изузетних беседника изазвало је изразе одушевљења међу присутним свештентсвом, вероучитељима, професорима и ученицима школе. Комисија коју су чинили вероучитељи из различитих крајева епархије шабачке није имала лаган посао. На крају су за најбоље проглашени ученици Мачванске средње школе, Миодраг Дејанић, Тамара Дедић и Доротеја Врачарић као најуспешнији беседник са беседом на тему ,,Шта данас значи бити Србин“.

Дан се ближио смирају, а заједно са заласком Сунца, док је оно још било на хоризонту, празник је желео да понуди још нешто за крај, најбоље од свега виђеног. Тачно у 20.00 часова у Свечаној сали Културно-образовног центра Богатић почела је Свечана Академија посвећена светом владици Николају Српском. На академији су наступили ученици основних школа из Дубља и Богатића, ученици омладинске драмске сцене Мачванске средње школе, хор ученика веронауке Мачванске средње школе и мешовити хор Мачвански. Током академије која је представљала синтезу драмског, музичког и сценског наступа представљен је континуитет Цркве на овим просторима од светих Кирила и Методија, преко светог Саве до светог владике Николаја. Угледни професор Православног богословског факултета у Београду, протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, почасни гост академије, одржао је пригодно предавање које је достојно најугледнијих академских кругова. Присутнима се обратио и председник општине Богатић, господин Ненад Бесеровац, покровитељ целе манифестације, изражавајући радост и задовољство због оваквог једног изузетног осмишљеног програма. На крају академије званично су проглашени најуспешнији учесници расписаних ликовних, калиграфских и литерарних конкурса и награђени су дипломама и ваучерима од пет, шест и седам хиљада динара које могу искористи у књижари у Богатићу. Затим су званично проглашене и награђене и најуспешније школе на такмичењу из веронауке и сви чланови тимова су добили пригодне награде, међу њима дипломе, ваучере и таблет рачунаре. Међу награђенима су се нашли и беседници из средњих школа. Награде које је организатор припремио за њих су дипломе, таблет рачунари и боравак на летњој манифестацији Моба 2016. у манастиру Соко коју организује и спонзорише епархија шабачка. Организатору на крају академије није преостало ништа друго него да се захвали и свим оним појединцима и установама који су у претходним годинама марљиво радили и помагали православно образовање деце и омладине и да им додели почасне Грамате благодарности.

Следујући драгоценој традицији наше Цркве и епархије шабачке, ова манифестација је показала колико је веронаука важна у животу нашег друштва, колико га прожима и обогаћује, а свети владика Николај представља једног од њених највећих мисионара и заштитника.